Veterinarji opozarjajo: posegi v ustni votlini brez anestezije so nevarni

Objavil:
V skupini:
Datum objave:
23 dec. 2022

V zadnjem času se bistveno povečujejo oglasi ponudnikov, ki nimajo ustrezne veterinarske izobrazbe za opravljanje posegov v ustni votlini pri zavestnih psih in mačkah. Veterinarska fakulteta opozarja, da opravljanje posegov v ustni votlini mačk in psov brez ustreznih diagnostičnih postopkov in brez ustreznega zdravljenja v splošni anesteziji pomeni kršenje pravil veterinarske stroke in etike ter ogroža zdravje in dobrobit živali.

Naši štirinožni prijatelji so del našega vsakdana, so naši prijatelji in sopotniki, zato je najbolj primerno, da za njih poskrbimo tudi z zdravstvenega vidika. Zobje in ustna votlina so ravno tako pomembni deli telesa pri mačkah in psih, kot so pri človeku. In tako kot ljudje poskrbimo za svoje zobe, da so čisti in zdravi, moramo tudi za pasje in mačje.

V izjavi za javnost, pod katero so se podpisali predsednica Slovenskega združenja veterinarjev za male živali Lara Kralj, dr. vet. med., dekanja Veterinarske fakultete dr. Breda Jakovac Strajn, dr. vet. med., in predsednik Veterinarske zbornice Slovenije dr. Ožbalt Podpečan, dr. vet. med., so navedli, da so bolezni ustne votline, vključujoč bolezni zob in parodontalne bolezni, najpogostejši in najpomembnejši zdravstveni problem pri živalih v Evropi.

Učinkovito zdravljenje teh bolezni predstavlja pomemben del veterinarske oskrbe. Pri posegih v ustnih votlinah je pozornost na obzobnih žlebih ali žepih. Obzobni žleb je anatomska struktura pod mejo dlesni, ki obdaja zob in se pri bolezni spremeni v obzobni žep. 

Tu nastopi luščenje zob, ki zahteva uporabo ostrih ročnih inštrumentov, že majhni in nenadni gibi glave med luščenjem pa lahko privedejo do poškodbe obzobnih tkiv. Pravilno luščenje zob je neprijetno, vendar se pri ljudeh, ki sodelujemo, lahko opravlja brez anestezije. Tega pri živalih ne moremo zagotoviti.

Enostavno odstranjevanje vidnih oblog nad dlesnijo prav tako ni učinkovito pri zdravljenju parodontalne bolezni, četudi je po posegu zob videti čist in bolje. Bolezni ustne votline se namreč lahko diagnosticira s popolnim pregledom ustne votline in zob v splošni anesteziji, poudarjajo veterinarji. Tako se lahko odkrijejo rakava obolenja, odlašanje z diagnostiko pa lahko privede do stanja, ko je zdravljenje veliko težje. 

Moderne anestezijske tehnike, ki vključujejo izbrane anestezijske protokole in ustrezno spremljanje življenjskih funkcij živali med anestezijo, predstavljajo minimalno tveganje.

Veterinarji opozarjajo, da posegi v ustni votlini na zavestnih psih in mačkah brez splošne anestezije ne omogočajo popolnega pregleda ustne votline in rentgenskega slikanja zob, ne omogočajo niti popolne in učinkovite higiene ustne votline, lahko povzročijo poškodbo obzobnih tkiv, nelagodje in bolečino za žival.

Opravljanje takih posegov je, kot lahko vidimo, nevarno in ni v dobrobit živali. Smiselno je, da se v primeru, da naš štirinožni prijatelj potrebuje kakršno koli oskrbo, obrnemo na veterinarje in poskrbimo, da nas bodo zdravi spremljali še veliko časa.

Ljubljana, 22.12.2022, 13:11
Avtor: N.V.
Vir: 24ur.com

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

19759

Omejitev znakov 400